Gratis verzending vanaf € 25! Lekker biologisch!

Miss Cinnamon in de Keuken - Beenham RulesMiss Cinnamon in de keuken

Beenham rules


Beenham moest het worden. Beenham met een krokant korstje. Beenham die langzaam gegaard is in de oven. Beenham omdat dochter 1 mocht kiezen wat te eten.

Beenham deed me vroeger altijd denken aan lange houten tafels waaraan Asterix en Obelix met Wicky-de-Vicking en de rest van de Noormannen gretig en met druipende vingers ieder een everzwijntje of twee oppeuzelen. Denk emmers bier erbij die af en toe tegen elkaar klotsen om te proosten, denk aan struise dames met vlechten en aan rondrennende mini-noormannetjes en -vrouwtjes die oefenen met menhirs werpen.  Of het oorzaak is of gevolg weet ik niet maar in elk geval was (en ben) ik geen enorme vleesliefhebber, noch van beenham noch van ander vlees.

Totdat … de dag waarop netwerkvriendin C.  zich ook ontpopte tot een culinaire vriendin en serieuze maatregelen nam: ze dreigde de vriendschap op te zeggen als ik nog langer vleesthermometerloos door het leven zou gaan. En zo kwam de vleesthermometer in mijn leven en daarmee ook  langzaam in de oven gegaard vlees. Laat ik meteen maar even van de gelegenheid gebruik maken:  lieve C., bedankt uit de grond van mijn hart!

De beenham kwam, zag en overwon in vele gedaantes. Vers gegaard en begeleid door gegrilde groenten als pastinaak, paprika en zoete aardappel, restjes in blokjes gesneden beenham in een wokschotel met sperzieboontjes, lente-ui en, aardappelblokjes en mosterdsaus, of plakjes koude beenham met veldsla en zelfgemaakte mayonaise op een  ciabatta. Mmm!

Sinds vandaag is er een variant bij gekomen; beenham met frambozen-sjalottenjus. Voor Asterix en Obelix misschien wat lastig binnen te krijgen gezien het bestekloze tijdperk waarin ze volgens de strips leefden, maar daar  hoeven wij niet onder te lijden. Ik ga er van uit dat de beenham je geen problemen oplevert (aanbraden en dan in de oven op 150 graden tot de kernthermometer op 62°C staat, reken op ongeveer 10 minuten per 100 gram) dus ik geef je het recept van de 

J'aim Frambozen-sjalottenjus!


  • Maak de saus in de pan waarin je de beenham hebt aangebakken
  • Doe wat extra olie of roomboter in de pan en roer de aanbaksels los
  • Fruit 4 sjalotjes en een teentje knoflook hierin
  • Voeg 1 dl water toe, een flinke scheut rode port en 2 eetlepels j’aim Frambozen
  • Breng op smaak met peper, een kwart bouillonblokje en verse of gedroogde rozemarijn en tijm
  • Laat dit alles een minuut of 5 tot 10 inkoken
  • Proef even en voeg , afhankelijk van je smaak, eventueel wat extra water, port of j’aim toe
  • Serveer de saus over de beenham
Meer lezen van Miss Cinnamon in de keuken? Kijk op www.cinnamon-training.nl

Reacties

Laat een reactie achter
* We zullen jouw e-mailadres niet publiceren.
* Verplichte velden