Gratis verzending vanaf € 25! Lekker biologisch!

Miss Cinnamon in de keuken: Over mugcakes, vluggertjes en hopseflop (met recept)
Miss Cinnamon in de keuken

Over mugcakes, vluggertjes en hopseflop (met recept)


Het tijdperk van de cupcake is zo ongeveer voorbij heb ik me laten vertellen. Tegenwoordig is een mugcake het enige echte hippe cakeje (is keekje al ingeburgerd als moderne spelling, ik vind cakeje zo raar staan?). Een mugcake is een cakeje in een kopje of in een mok. Het fijne van een mugcake is dat die in een vloek en een zucht te maken is. Je stopt een aantal ingrediënten in een mok (gewoon afmeten met een lepel, niks gedoe met weegschaal of deciliters), mengt die met een vork, zet de mok in de magnetron, en hopseflop; 2-3 minuten later is de mugcake klaar. Ook zo fijn; nauwelijks afwas, verder als een lepel, een vork en een mok kom je niet. En om dan nog maar een pluspunt van deze cakejes te noemen: de ingrediënten zijn doorgaans standaard op voorraad. Ik ben om!


Een mugcake is dus eigenlijk een kopcake of mokcake. Iets zegt me echter dat die vertalingen het niet gaan worden. Wat vind je van “vlugcake”, een “vluggertje” of misschien zelfs: “ik wil nu onmiddellijk cake-cake”? Anyway, als jij nou belooft om bij mugcake gewoon aan lekkere en snelle cakejes te denken dan geef ik jou wat recepten er voor. Deal?

Oké, laten we beginnen met een havermout-mugcake. Deze kan prima als ontbijt dienst doen want er zit van alles in voor een goede start.

Pruimenmugcake op basis van havermout


Je hebt nodig: 1 ei / 3 eetlepels havermout / 2 eetlepels j’aim Pruimen / 1 eetlepel gehakte walnoten / en natuurlijk een mok die in de magnetron mag.

  • Klop het ei los in de mok
  • Voeg de havermout en de j’aim toe en roer tot een glad mengsel
  • Meng de walnoten erdoor
  • Zet de mok circa 2-3 minuten in de magnetron op de hoogste stand. (*)
  • En hopseflots: klaar is je mugcake!

 

(*) Omdat er veel verschil tussen de intensiteit van magnetrons zit, is het slim om met 1½ minuut te beginnen en de tijd eventueel steeds met een halve minuut te verlengen. Je mugcake is eetklaar als het beslag niet meer klef is.

 

Voor degenen die met weemoed terug denken aan cupcakes heb ik hier een variant met bloem, zodat je er toch nog wat vertrouwds in tegen komt.


Appelperentaart-mugcake op basis van bloem


Je hebt nodig: 4 eetlepels bloem / 3 eetlepels j’aim Appelperentaart / 1 ei /  3 eetlepels melk / 2 eetlepels olie / snuf kaneel / ongeveer een halve appel, geschild en  in kleine stukjes / en natuurlijk een mok die in de magnetron mag.

  • Meng bloem met het ei, de melk en de j’aim. Voeg de stukjes appel toe en de kaneel.
  • Plaats de mok 2-3 minuten in de magnetron op de hoogste stand (*)
  • En hopseflots: klaar is je mugcake!

Ben je in een verwenbui of heb je behoefte aan troosteten: een dot slagroom doet het erg goed hier boven op.

Oh ja, let op: de mugcake wordt harder als je ‘m even laat staan. Doe dus niet zoals ik; 5 minuten in de magnetron zodat het lekker krokant er uit komt en dat dan een uur later bij de thee serveren. In dat geval wordt je mugcake eerder een stugcake. Behoor je tot de “Don’t stop me now!”-personen onder ons? Als je meerdere mugcakes tegelijkertijd bakt, zal de baktijd ongeveer verdubbelen. Voorzichtig beginnen is ook hier het devies.

Op deze basisrecepten zijn natuurlijk allerlei variaties mogelijk. De havermout-mugcake ga ik beslist ook eens proberen met de j’aim Frambozen. Honing en banaan kunnen voor wat extra zoetheid zorgen. Als je van noten houdt: doe ze er vooral lekker door, en ook zonnebloempitten (geroosterd) of pistachenootjes zorgen voor een verrassend smaakaccent.

Ondertussen roep ik dan 2014 uit tot het jaar van de mugcakes!

Meer lezen van Miss Cinnamon in de keuken? Kijk op www.cinnamon-training.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* We zullen jouw e-mailadres niet publiceren.
* Verplichte velden